CARROT CAKE #1
125 g mentega
2/4 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (saya pakai t.gandum + b.powder + soda bikarbonat)
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boleh ganti dgn susu cair)
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio, cincang kasar (jika suka) - sy tak letak
Creamcheese frosting :
125gm creamcheese
60gm butter
60gm gula icing ~ diayak
1sudu sunquick
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 175C.
- Lenser loaf tin berukuran (9 x 4 x 3.5) inci dengan mentega, @ alas dasar tin dengan kertas minyak.
- Ambil 2 camca besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dengan lobak parut hingga rata, (supaya carrot tidak tenggelam di dasar). Ketepikan.
- Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu.
- Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti terpung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.
- Tambah lobak merah, dan cincangan kacang pistachio. Gaul sebati.
- Tuang dalam tin tadi dan bakar 45 minit atau hingga masak.
- Uji kek dengan mencucuk lidi di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tandanya kek telah masak.
- Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
Selamat menjamu selera 6_^.....
0 Responses to "Carrot Cake @ Kek Lobak"
Post a Comment