Semperit... Antara Kuih tradisional yang digemari ramai kan.. Musim raya kadang tu buat juga la semperit ni sikit sebab ia antara biskut favourite my husband n brother..
Ni kita share resepi semperit dahlia;
Resepi Semperit Dahlia:
500g/ 4 cwn butter@ mentega
400g /4 cwn tpg gandum
200g/2cwn tpg jagung
100g/ 1 cwn tpg custard
250g gula aising
1bj kuning telur
Esen vanila
Hiasan:
Ceri merah/ chocolate chip
400g /4 cwn tpg gandum
200g/2cwn tpg jagung
100g/ 1 cwn tpg custard
250g gula aising
1bj kuning telur
Esen vanila
Hiasan:
Ceri merah/ chocolate chip
Kalau masa mengadun doh agak lembik boleh tambahkan lagi tepung agak-agak segenggam, sebab kadang tu kelembutan butter dan adunan tu berbeza mengikut suhu persekitaran kita.
Pada yang suka dengan rasa custard boleh lebihkan pada tpg custard dan kurangkan sikit tpg jagung, dan begitu lah sebaliknya.. Kita boleh bereksperimen dengan rasa2 ni based on citarasa kita sebab tiap orang ada citarasa yang tersendiri kan..
0 Responses to "Semperit Dahlia"
Post a Comment