Bahan A
4 kuning telur A
135 ml air / susu cair
85 ml minyak jagung
100g gula halus
135 tpg gandum
15g serbuk koko
1 camca teh baking powder
1 camca teh vanilla
1/4 camca teh garam halus
Bahan B (meringue)
4 putih telur
90g gula halus
Secubit cream of tartar
Cara penyediaan
1. Pukul bahan B (meringue) sehingga benar-benar kembang. Untuk pastikan kembang, ia akan menjadi kental dan tidak jatuh apabila mangkuk diterbalikkan @ akan mnjadi seperti tanduk bila adunan di tarik2 ke atas.
2. Dalam mangkuk lain, pukul bahan A sehingga sekata. Bila dah sekata sendukkan adunan B ke dalam adunan A dan kaup terbalikkan sehingga sebati..
3. Bakar 140• selama 45 minit @ sehingga ia masak.
4. Tunggu sejuk dan ia sedikit kecut dari tepi loyang untuk mudah keluarkan dari loyang..
5.Sedia untuk dihidang.. Sangat gebu dan sedap...
0 Responses to "Kek Chiffon Coklat"
Post a Comment