Tart Blueberry Gulung

Author: Unknown // Category:


Tart blueberry tak juga kurang enaknya seperti tart nenas.. aroma dan masam manis blueberry  buat kuih ni lagi best dan sedap. Sangat syok bila kerapuhan tepung tu bercampur dengan masam manis blueberry di dalam mulut.... yummie..


Resepi Tart Blueberry Gulung

Bahan-bahan:
250g butter/ mentega
400g tepung gandum -(kalau nak rasa yang rapuh & gebu boleh guna 300g tpg gandum + 100g tpg jagung)
50g gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1sudu minyak sapi (optional)
Sedikit pewarna ungu / esen blueberry

Jem Bluerry/ Bluerberry Filling secukupnya

Cara Penyediaan:
1.Pukul butter dan gula hingga kembang
2. Masukkan kuning telur dan kacau sebati
3. Masukkan sedikit pewarna ungu
4. Ayak tepung dan esen vanila
5. Gaul sebati sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
6. Terap adunan / tekan memanjang menggunakan acuan semprit
7. Letakkan jem blueberry dan gulung membaluti inti
9. Bakar dengan suhu 150• selama 30 minit / 170• selama 15-20 minit
10. Tunggu sehingga biskut sejuk dan bolehlah disusun kedalam balang.. Yummie

* jem blueberry tu boleh dapatkan yang siap di kedai bahan-bahan kek dan biskut.


0 Responses to "Tart Blueberry Gulung"

Post a Comment