Resepi Tart Blueberry Gulung
Bahan-bahan:
250g butter/ mentega
400g tepung gandum -(kalau nak rasa yang rapuh & gebu boleh guna 300g tpg gandum + 100g tpg jagung)
50g gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1sudu minyak sapi (optional)
Sedikit pewarna ungu / esen blueberry
Jem Bluerry/ Bluerberry Filling secukupnya
Sedikit pewarna ungu / esen blueberry
Jem Bluerry/ Bluerberry Filling secukupnya
Cara Penyediaan:
1.Pukul butter dan gula hingga kembang
2. Masukkan kuning telur dan kacau sebati
3. Masukkan sedikit pewarna ungu
4. Ayak tepung dan esen vanila
5. Gaul sebati sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
6. Terap adunan / tekan memanjang menggunakan acuan semprit
7. Letakkan jem blueberry dan gulung membaluti inti
9. Bakar dengan suhu 150• selama 30 minit / 170• selama 15-20 minit
10. Tunggu sehingga biskut sejuk dan bolehlah disusun kedalam balang.. Yummie
* jem blueberry tu boleh dapatkan yang siap di kedai bahan-bahan kek dan biskut.
0 Responses to "Tart Blueberry Gulung"
Post a Comment