Crunchy Caramel Almond

Author: Unknown // Category:


Haiiii....

Huuuaaaa setelah sekian lama bahan2 untuk buat crunchy almond ni di beli, hari ni baru tergerak & rajin nak buat.. Sebelum ni bahan2 tu terperap je la kat dapur tu. Huhuhu..

Yang bestnya lepas bakar n sejuk, hero2 kat umah tu memasing rancak ngadap benda ni... Yang kecik pun sama naik. Alhamdulillah, seronok tengok dorang makan. Sedap tau makan masa fresh2 ni.. 

Buatnya tidak lah susah mana, simple je.. Cuma bahan2 yang digunakan mungkin sedikit mahal.. Tak hairan la mahal harga nya dijual kat pasaran tu.. Jomm kita buat...


Bahan- bahan:
250 gm tepung Florenta
250 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan dan gaul semua bahan dalam bekas hingga semuanya bersalut sempurna

Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek 
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan ketika masih panas
Simpan dalam bekas kedap udara.

0 Responses to "Crunchy Caramel Almond"

Post a Comment