Triffle

Author: Unknown // Category:


Lapisan 1 - Jely / Agar-agar
1 paket agar2 serbuk
Air
Gula
Buah2 koktail

Lapisan 2 - kastard
300 ml susu segar
@ 1 tin susu cair (sy lebih suka guna fresh milk)
Dairy whiped cream (utk lebih lemak dan creamy)
3 sudu gula
4 sudu tepung kastard
Secubit garam

Lapisan 3 - kek
Kek span/ kek gulung



Cara penyediaan:
Lapisan kek
- letakkan/susun kek span/ ciffon / kek gulung yang telah ditebarkan dalam bekas dulang

Lapisan kastard
- campurkan dan bancuh susu dan tepung kastard dalam periuk, pastikan tepung larut dan tidak berketul
- hidupkan api dan masukkan gula dan kacau sehingga masak hingga mendidih
- apabila telah likat bolehlah tuang diatas lapisan kek tadi

Lapisan agar- agar
- Masak agar-agar bersama air dan gula.
- Boleh masukkan sedikit air koktail untuk rasa yang lebih enak.
- Bila dah masak dan sedikit kental, tuang keatas lapisan kastard tadi.
- Taburkan / hiaskan buah-buahan segar / koktel
- sejukkan dan masukkan ke dalam peti ais sebelum dihidang.

Lapisan Cream (Optional ):
- putar whiping cream (dairy dan naon dairy)
- letakkan di lapisan paling atas dan hiaskan dengan buah-buahan segar.






0 Responses to "Triffle"

Post a Comment