Daging Hitam Berempah

Author: Unknown // Category:


1kg Daging ( potong hiris kecil2)
Kicap
Garam , gula
Asam keping
Daun limau purut
2 sb cili kering kisar @ cili boh

Bahan kisar basah
3 ulas bawang besar
4 ulas bawag putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 btg serai
1 biji buah keras

Rempah kering 
4 sekawan ( bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis)
1 sk lada hitam
1 sk lada putih
1 sk ketumbar
1 1/2 sk jintan putih (halus)
1/2 sk jintan manis (kasar)
Sedikit buah pala

Cara penyediaan
1. Rempah kering digoreng tanpa minyak
2. Sejukkan dan kisar halus
3. Gaul rempah kering kisar dengan daging dan masukkan kicap
4. Perap selama 30-40 minit

5. Kisar rempah basah
6. Panaskan minyak dan tumis rempah basah + cili boh sehingga pecah minyak
7. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk
8. Tambahkan kicap sehingga cukup hitam dan masukkan gula dan garam sehingga cukup rasa.
9. Bila daging dah empuk tutup api dan sedia untuk dihidang.


Resepi Daging hitam berempah ni adalah resepi daripada ibunda tersayang. Daging hitam ni sedap sangat dan ianya adalah menjadi hidangan wajib yang menjadi pilihan keluarga kami setiap kali lebaran. Tak lengkap rasanya jika tidak menjamahnya di hari raya.. :)

Alhamdulillah setelah 2 kali mencuba, baru menjadi seperti yang mak masak. So lepas ni boleh la menjadi hidangan wajib keluarga kecil kami pula. :)


0 Responses to "Daging Hitam Berempah"

Post a Comment