Resepi asas kek sponge gebu

Author: sri rosescorpio // Category:


Bahan A
4biji telur
3/4 cawan gula @ 80g
Ovallete 1 1/2 sb
creamy vanila paste @ esen vanila
*1sk coklat emolco - jika buat sponge coklat
- campurkan semua dalam 1 bowl

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum @ 135g tepung (*1/4 = sudu 4sb)
1sk baking powder
1/2 cawan tepung jagung @ 60g
4sb susu tepung
*serbuk koko 3sb

Bahan C
4sb minyak jagung/ masak

Cara Penyediaan:
1.masukkan bahan B ke dalma bahan A
2.pukul hinggal naik gebu..
3.setelah gebu  masukkan bahan C
4.masukkan ke dalam loyang 7" yang dah di sapukan minyak
5.bakar pada suhu 160 dengan api atas bawah selama 45 mnt atau bergantung kepada oven
6.setelah masak keluarkan dari loyang bagi mengelak kek mendap

0 Responses to "Resepi asas kek sponge gebu"

Post a Comment