Rainbow Cake

Author: Unknown // Category:



Kek pelangi.... Huahua.. Selalu dok buat kek karamel pelangi je kan and now buat kek lapis pelangi pula...


Piece of cake ...



Nama pun kek lapis kan so cara bakar pun kene la selapis demi selapis.. Hope hasilnya tidak mengecewakan la hendaknya..


Adunan yang telah siap dibahagi dan diwarnakan.. Jom kita tengok resepi dia... ^_^



Resepi Rainbow Cake

Bahan bahan:
250g mentega/ butter
200g gula castor
220g tepung kek/ gandum
1 sk baking powder
4 biji telur (gred A)
3/4 cawan susu segar/susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna

Cara Penyediaan:
1. Pukul mentega dan gula castor sehingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil dikacau diikuti air susu dan esen vanila. Gaul hingga rata.
4. Bahagi adunan kepada 5 @ 6 bahagian. Warnakan mengikut warna yang disukai. (Rasanya lebih baik buat 5 lapisan saja agar tidak nipis dan mengelakkan keras bila dibakar)
5. Bakar adunan selapis demi selapis selama 15 minit pada suhu 150.
6. Setelah kek masak, biarkan sejuk baru dan lapis dengan krim.
7. Salut kek dengan toping mengikut frosting yang disukai.. 

0 Responses to "Rainbow Cake"

Post a Comment